Wijn en Whisky
Image default
Aanbiedingen

Binnen- of buitenkat? Wat zijn de verschillen?

Zoals de naam het al zegt, zijn de binnenkanten vooral binnenshuis te vinden terwijl de buitenkat vooral de natuur en omgeving buiten ontdekt. Maar naast deze kenmerken zijn deze twee types ook verschillend op andere gebieden.

 

Ander gedrag

Een buitenkat is veel op zichzelf aangewezen. Zij of hij overnacht geregeld buiten of is ‘s nachts op pad. Dit type kat is ondernemend en zelfstandig. Geregeld haalt deze kat een prooi uit de natuur door op jacht te gaan. Binnenkatten zijn een stuk afhankelijker en minder actief. Uit ervaring weten ze dat ze dagelijks wel hun portie eten krijgen. Ook aandacht is er geen gebrek. Hierdoor zijn dit type katten vaak wat minder ondernemend.

 

Interactie met mensen

Binnenkatten zijn gewend om dagelijks mensen te zien en hier mee om te gaan. Ze weten waar ze zin in hebben als het aankomt op contact met hun baasje of andere personen. Hoewel dit vaak gaat om een oppervlakkig soort contact, is er wel veel en vaak een interactie met mensen gaande. Bij buitenkatten gebeurt dit minder. Hierdoor kunnen katten soms wat schuwer zijn en rennen ze sneller weg wanneer ze geaaid worden. Ook kunnen ze uithalen of signalen afgeven wanneer ze niet gediend zijn van menselijk contact.

 

Voer

Beide typen katten krijgen verschillende soorten voer. Maar buitenkatten hebben vaak wel wat meer voedingsstoffen nodig dan binnenkatten. Dit komt natuurlijk door omdat ze meer bewegen. Ook eten buitenkatten geregeld iets wat ze vinden in de natuur. Bij binnenkatten is de kans op overgewicht een stuk groter. Dit maakt hen kwetsbaar voor medische kwalen.

 

Behoeftes

Omdat buitenkatten vaak al aan hun beweging toe komen, is er minder nodig om dit type uit te dagen. Voor binnenkatten is het van belang om hier als baasje een actieve houding in aan te nemen. Genoeg mogelijkheden bieden om de kat te blijven laten bewegen is daarom geen overbodige luxe. Door een krabpaal of krabton te kopen houd je jouw kat actief en blijft hij of zij bezig met het creëren en behoud van het territorium. Ook speeltjes en het doen van spelletjes met jouw kat houden jouw kat in beweging. Dit is ook bevorderlijk voor de gezondheid.

 

https://www.krabpaal.nl/kattenmeubels/kattenmanden/