Wijn en Whisky
Image default
Mobiliteit

Hoeveel batterijvermogen heeft een elektrische fiets nodig om in de stad te rijden?

De fiets is altijd al een heel populair vervoersmiddel geweest in Nederland. Tegenwoordig wordt deze vooral in de vorm van een elektrische fiets gebruikt. Immers krijg je zo een optimale ondersteuning bij het trappen en heb je geen last meer van wind. Elektrische fietsen kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden, zoals voor fietsen in de stad. Hoelang kun je in dit geval gebruikmaken van je elektrische fiets en waar hangt dit vanaf?

Hoelang kun je fietsen met een volle accu?

De capaciteit van de accu van een elektrische fiets is gemiddeld 200 tot 600 Wattuur. Per 100 Wattuur kun je twaalf tot veertien kilometer fietsen. Als vuistregel wordt aangehouden dat je dus ongeveer 50 kilometer kunt fietsen met een volle accu. Hierbij rijd je met een snelheid van 25 kilometer per uur, in een matige hoeveelheid wind en zonder te veel eigen inspanning. Deze condities zijn namelijk vaak van toepassing bij fietsen in de stad.

Uiteraard ligt het eraan hoe groot de capaciteit is van je accu, hoever je ermee kan fietsen. Daarnaast maakt het uit hoever je wilt fietsen in de stad. Toch blijkt in de praktijk dat je bij fietsen in de stad geen volle batterij nodig hebt. Bij de meeste steden ben je met een uur fietsen namelijk de hele stad al door. Binnen deze tijd leg je gemiddeld 50 kilometer af, wat dus een hele accu is. Vaak zijn de afstanden minder groot dan dit. Hierdoor heb je dus ook minder dan een volle accu nodig om op de plaats van je bestemming aan te komen. Om precies te weten hoeveel accu je nodig hebt om je op de fiets te verplaatsen, kun je dit uitrekenen aan de hand van de afstand die je moet afleggen.

Welke factoren beïnvloeden de capaciteit van een e-bike batterij?

Een aantal factoren spelen een rol bij de capaciteit van de batterij in elektrische fietsen, waaronder de volgende zaken:

  • Het weer: Veel wind, en vooral tegenwind, zorgt voor een lagere capaciteit.
  • De bandenspanning: Bij een te lage spanning van de banden neemt de rolweerstand toe. Hierdoor kom je ook minder ver.
  • De wegkwaliteit: Bij een gladde asfaltweg is er minder weerstand dan bij een hobbelige weg.
  • De accukwaliteit: Na verloop van tijd wordt de capaciteit van je accu minder, waardoor het minder goed oplaadt en een minder grote afstand kan afleggen.
  • Het gewicht en de snelheid: Hoeveel gewicht er meegedragen moet worden, evenals de gereden snelheid, beïnvloeden ook de maximale afstand.
  • Hoe hard je zelf trapt: Als je zelf meer inspanning levert, gaat je accu langer mee.
  • Hoe je schakelt: Door slim te schakelen, kun je veel energie besparen met je accu.
  • De elektronische componenten: Diverse componenten in een elektrische fiets gebruiken meer energie dan anderen. De motor verbruikt bijvoorbeeld veel energie en er zijn zuinige en minder zuinige motors. Daarnaast verbruiken ook displays, lampen en sensoren elektriciteit.