Wijn en Whisky
Image default
Aanbiedingen

Wat honingwijn zo’n bijzondere wijn maakt

Heeft u al eens honingwijn geprobeerd? Dit is een verfrissende alcoholische drank met een gemiddeld alcoholpercentage van 12%. Deze wijn wordt gemaakt van rode of witte druiven en vervolgens wordt hieraan honing toegevoegd. Honingwijn wordt in de volksmond ook wel ‘mede’ genoemd. Beide dranken hebben overeenkomsten, maar toch zijn ze verschillend. Mede is een drank waarbij de vergistbare suikers uit de honing komen in plaats van uit de druiven.

Oorsprong van de honingwijn

Honingwijn is een van de eerste alcoholische dranken en was erg bekend bij de Grieken, Romeinen, Vikingen, Maya’s en oude Egyptenaren. Deze wijn werd ook geofferd aan Goden en daarom staat deze drank ook wel bekend als de Godendrank.

Verschillende soorten honingwijn

Er bestaan verschillende soorten honingwijn en elke soort heeft zijn unieke smaak en kenmerken: droog, halfzoet of helemaal zoet. Honingwijn hoeft dus niet altijd zoet te zijn. De honing varieert van smaak, afhankelijk van welke bloemen de honingbijen hebben bestoven en de tijd van het jaar dat de honing uit de bijenkorf is gehaald. Deze wijn kan naast de honing ook vruchten, bloemen of kruiden bevatten. Deze extra’s kunnen zowel voor, tijdens als na de gisting worden toegevoegd.

Verschillende bekende soorten honingwijn zijn: Metheglin (in combinatie met kruiden), Melomel (in combinatie met sap of fruit), Cyser-honing (in combinatie met appels of appelsap), Acerglyn (in combinatie met ahornsiroop), Rhodomel (in combinatie met rozen) en Capsumel (in combinatie met pepers). Honingwijn is dus een veelzijdige drank met veel verschillende soorten stijlen. Alle soorten honingwijn zijn zeker het proeven waard.

Voordelen van de honingwijn

Naast dat honingwijn erg verrukkelijk is, heeft deze wijn ook preventieve en helende eigenschappen zoals te lezen is op de website van Lekkerhoning. Een bekend voorbeeld is de Ambriosa honingwijn. Deze wijn wordt gemaakt van Italiaanse druiven en hierbij worden honing en kruiden toegevoegd. Het is een wijn met een zoete smaak en een eigen karakter. Ambriosa betekent ‘gezond genieten’ en kan gebruikt worden als medicament. De wijn is rustgevend en bevordert de spijsvertering. Deze wijn kan opgewarmd, op kamertemperatuur en als koude wijn geserveerd worden. Daarnaast is deze wijn geschikt om te gebruiken bij het bereiden van cocktails en kan deze wijn heel het jaar door genuttigd worden.

Kortom, honingwijn is een overheerlijke drank uit het verleden, maar is tegenwoordig nog steeds zeer geliefd vanwege de unieke smaak. Bent u benieuwd naar de lekkere smaak van de honingwijn? Dan raad ik u deze wijn zeker aan en hoop ik dat u ervan geniet!