Of je nu kookt, bakt of pureert, deze gids helpt je verder! Heb je je ooit in de supermarkt afgevraagd welke aardappel je moet kiezen? Met zoveel beschikbare variëteiten, is het moeilijk om te weten welke het beste bij uw gerecht past, dus hier is een gids voor de verschillende soorten nieuwe oogst aardappelen en waar ze het meest geschikt voor zijn, zodat u nooit meer vast komt te zitten! Aardappelen worden onderverdeeld in 3 basissoorten: bloemig, vastkokend en universeel. Meelachtig:Kruimige aardappelen bevatten veel zetmeel, weinig vocht en hebben een bloemige textuur met romig wit vruchtvlees. Kruimige aardappelen geven een melkachtige, zetmeelachtige vloeistof af als ze worden geprikt of gesneden. Ze zijn ook vaak lang en hebben een grovere schil. Rassen:
Wanneer te gebruiken:Zetmeelrijke aardappelen zijn luchtig en absorberend, waardoor ze geweldig zijn om te bakken en te braden, dus gebruik ze om knapperige aardappelen, hete frites, partjes, aardappelpuree of hash browns te maken. Ze kunnen ook worden gepureerd, maar zijn vatbaar voor stugheid als ze overwerkt worden. Wanneer te vermijden:Vanwege hun hoge zetmeelgehalte blijven zetmeelrijke aardappelen niet goed bij elkaar als ze worden gekookt, dus vermijd ze te gebruiken in gerechten die moeten worden gekookt, geroosterd of gesneden, zoals stoofschotels, aardappelpuree, gratins of aardappelsalades. Wasachtig:Vastkokende aardappelen hebben minder zetmeel dan zetmeelrijke aardappelen en bevatten meer vocht en suiker. Ze zijn vaak kleiner met een wasachtige buitenhuid en een romig, stevig en vochtig vruchtvlees. Rassen:
Wanneer te gebruiken:Vastkokende aardappelen behouden hun vorm goed na het koken, dus ze zijn geweldig om te koken, braden of in plakjes te snijden. Gebruik ze om stoofschotels, soepen of aardappelsalades te koken. Wanneer te vermijden:Vastkokende aardappelen zijn niet goed om te pureren, omdat ze hun vorm behouden en een dikke puree produceren. Ze worden ook vermeden voor bakken en frituren. Universeel:Aardappelen voor alle doeleinden hebben een gemiddeld zetmeelgehalte dat ergens tussen zetmeelrijke en vastkokende aardappelen in valt. Ze hebben meer vocht dan zetmeelrijke aardappelen en houden samen in kokend water. Rassen:
Wanneer te gebruiken:Aardappelen voor alle doeleinden zijn bijzonder nuttig om te braden, bakken, stoven en zijn goed in soepen of gratins zoals Aardappel Dauphinoise. Wanneer te vermijden:Ze kunnen worden gebakken, gepureerd of gefrituurd als een zetmeelrijke aardappel, maar zullen niet dezelfde luchtige textuur produceren. Je kunt multifunctionele aardappelen voor bijna alles gebruiken, maar als je een specifiek gerecht in gedachten hebt dat zich leent voor een zetmeelrijke of vastkokende aardappel, kies dan in plaats daarvan voor die soorten. Let op: Deze aardappelrassen koop je bij Aardappelshop. |