Wijn en Whisky
Image default
Auto's en Motoren

Speed pedelec

De speed pedelec is een elektrische fiets waarmee snelheden van 45 kilometer gehaald kunnen worden. Toch is een speed pedelec toch anders dan een elektrische fiets. Op een speed pedelec moet je meer doen om vooruit te komen, terwijl dit op de elektrische fiets geen probleem is. De meeste speed pedels hebben een motor met trapkrachtondersteuning. Dit betekent dat de geleverde kracht wordt vergroot door de motor van de speed pedelec. Je gaat pas sneller wanneer je zelf kracht levert. De speed pedelec is niet zomaar een fiets, het lijkt meer op een brommer.

De speed pedelec heeft een achteruitkijkspiegel, claxon en remlichten. Net zoals een brommer, mag de speed pedelec niet overal rijden. De high speed e-bike, ook wel speed pedelec genoemd, heeft dus dezelfde regels als brommers. De bestuurder moet 16 jaar of ouder zijn en moet in het bezit zijn van een AM rijbewijs. Naast de bestuurders eisen moet de speed pedelec geregistreerd worden bij het RDW en verzekerd worden met een WA-verzekering. Ook is het verplicht om een helm te dragen op de speed pedelec.Net zoals een bromfiets heeft de speed pedelec een geel kenteken. Dit betekent dat de speed pedelec 45 km/u rijdt op de rijbaan, 40 km/u op het bromfietspad buiten de bebouwde kom en 30 km/u rijdt en op het fietspad binnen de bebouwde kom.

De speed pedelec wordt tegenwoordig veel gebruikt op fietsvakanties. Fietsvakanties met een speed pedelec zijn een stuk minder simpel. Doordat deze elektrische fiets uitvoering tot wel 45 km/u kan halen leg je in een korte tijd veel kilometers af. Je bent door de speed pedelec minder snel moe. Je komt dus nooit meer afgepeigerd aan op je eindbestemming. Inspiratie nodig voor een fietsvakantie? Probeer deze bestemmingen eens: Fietsvakantie Spanje, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken.