Wijn en Whisky
Image default
Gezondheid

Zo herken je of je overspannen bent en wat je eraan kunt doen

Zo herken je of je overspannen bent en wat je eraan kunt doen

Hoe weet je of je overspannen bent of ‘simpelweg’ wat stress ervaart? Overspannen ben je wanneer je langdurig stress ervaart, misschien wel zonder het te merken. Je hebt voor een langere periode last van ongezonde spanning en blijft ondanks alles maar doorgaan. Uiteindelijk heeft dit weerslag op je lichaam en zal je bepaalde gezondheidsklachten gaan ervaren. Overspannen zijn is in een voortdurende staat van spanning verkeren zonder dat je er iets aan doet. Welke klachten je kunt ervaren en hoe je hiermee om kunt gaan wordt hieronder voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de klachten die overspannenheid met zich meebrengt

Bij overspannenheid kun je last hebben van lichamelijke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, overmatig zweten en pijnlijke spieren. Het maakt dat je je minder fit voelt en alsof je op het punt staat ziek te worden. Daarnaast word je moe wakker en voel je je oververmoeid, maar lukt slapen tegelijkertijd niet. Dit creëert een vicieuze cirkel van vermoeidheid. Ook heeft overspannen zijn effect op je geestelijke gesteldheid. Je bent prikkelbaar en snel emotioneel en hebt een opgejaagd gevoel. Je hebt last van stemmingswisselingen en voelt je neerslachtig.

Heb je symptomen geconstateerd? Trek op tijd aan de bel

Ben je erg gestresst? Dan heb je voor je gevoel geen tijd voor ontspanning en heb je problemen met concentreren en onthouden. Mogelijk herken je één of meerdere van deze symptomen. Dan is het goed om extra op te letten of ze niet verergeren en aan de bel te trekken als dit wel het geval is. Wat zijn de juiste stappen bij het constateren van een overspannen gevoel? Achterhaal waardoor je stress ervaart. Misschien heb je thuis veel zorgen of geeft je werk juist een hoop stress? Ontdek de bron van je overspannen gevoel.

Ga met een professional praten

Vervolgens is het goed om hier met iemand over te praten. Het is fijn om je zorgen van je af te praten tegen iemand die een luisterend oor biedt. Bovendien kan een ander met objectieve blik naar jouw situatie kijken en helpen oplossingen aan te dragen. Ten slotte is het van belang om bij een overspannen gevoel voor voldoende rust en ontspanning te zorgen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende momenten van beweging en plan pauzemomenten in gedurende je dag. Dit helpt je je gevoel van stress de baas te worden.