Wijn en Whisky
Image default
Horeca

De drankdispenser: alles over de soorten en voordelen

Het is belangrijk dat je gasten voorzien zijn van een drankje. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat het voor sommige horecagelegenheden fijn is als de gasten dit zelf kunnen doen. Denk maar aan zelfbedieningsrestaurants of cateraars. Een drankdispenser kan voor dit soort zaken erg handig zijn. Wil jij meer weten over drankdispenser horeca? Lees dan gauw verder. In dit artikel nemen we wat informatie met je door.

Wat is een drankdispenser?

Het is een soort van vat waarop een kraan gemonteerd is. Hier kun je dan verschillende soorten drinken in bewaren, zoals water, limonade of koffie. Door middel van de kraan tap je zelf je drank. Het wordt vaak gemaakt van plastic of glas waardoor de inhoud ook vaak te zien is. Om het mooi eruit te laten zien, worden er vaak ook kruiden of bloemetjes toegevoegd aan het water. Zo is het niet alleen nuttig maar ziet het er ook nog eens aantrekkelijk uit. Je kunt het voor verschillende soorten dranken gebruiken, namelijk koude en warme dranken. Hieronder bespreken we dat verder. Modellen beschikken vaak over een lekbak en een tapkraan. Ook bestaan er elektrische varianten die een aan- en uitknop, automatische thermostaat en roerwerk hebben.

Drankdispenser voor koude en warme dranken

De dispensers zijn ideaal voor zowel koude als warme dranken. Serveer jij bijvoorbeeld melk tijdens het ochtendbuffet? Dan is het belangrijk dat deze drank gekoeld blijft, anders warmt het op. Dit geldt ook voor andere drankjes, zoals sinaasappelsap, limonade, water, ijsthee of andere frisdranken. Niemand wil deze op een warme temperatuur drinken. Uiteraard geldt dit ook andersom: warme dranken moeten warm blijven. Bied jij dus thee en koffie aan? Dan is het natuurlijk belangrijk dat deze drankjes warm blijven. Maar ook chocomel en glühwein kun je hierin bewaren. Dit zijn enorm populaire dranken tijdens de winter. Het is dus belangrijk om te weten wat je precies gaat serveren. Want voor deze twee typen dranken bestaan er dus verschillende soorten dispensers.

Voorbeelden van gekoelde en verwarmde drankdispensers

Maar hoe hou je zo’n dispenser dan gekoeld? Dit kan bijvoorbeeld door middel van een ijsgekoelde of vloeistof gekoelde drankdispenser. Bij de eerste soort wordt het vat koel gehouden door een roestvast stalen koker die in het midden zit. Hierin kun je dan ijs stoppen. Het dient dus als een koelbuis. Je hebt hier ook geen stroom voor nodig. Bij de tweede soort wordt de drank koel gehouden door middel van een koelsysteem. Dit werkt op basis van koelvloeistof en houdt de temperatuur automatisch bij.  Een verwarmde dispenser kan over een roersysteem beschikken wat in binnenkant van het vat zit. Dit zorgt ervoor dat drank, zoals warme chocolademelk langer goed blijft. Bij thee of koffie is dit niet nodig en is een geïsoleerd drankvat al voldoende.

De voordelen

Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat een drankdispenser zelfservice voor gasten mogelijk maakt. Je hebt geen personeel nodig die continu de gasten in de gaten houdt en hen voorziet van voldoende drank. Dat niet alleen: het afgesloten vat zorgt er ook voor dat er geen insecten bij kunnen. Heb je een cateringklus in de zomermaanden? Dan is dit een uitstekende oplossing. Bekijk dus direct het aanbod op horecarama.nl.