Wijn en Whisky
Image default
Hobby en vrije tijd

Een gids voor slijpsteenmessen

Als u op zoek bent naar de beste wetsteenmessen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Of u nu op zoek bent naar dubbelzijdige of middelharde wetstenen, of als u een gemakkelijk te slijpen mes wilt, hier vindt u een gids voor het vinden van een wetsteen waarmee u de klus goed kunt klaren. Houd in gedachten dat de meeste thuiskoks hun messen niet vaker dan twee of vier keer per jaar hoeven te slijpen.
Dubbelzijdige wetstenen

Wetstenen zijn een essentieel gereedschap voor het slijpen van keukenmessen. Deze rechthoekige steenblokken slijpen het lemmet van een mes wanneer de gebruiker het over de steen trekt. Er zijn twee soorten wetstenen: natuursteen en synthetische. Natuursteen is harder dan synthetische materialen, en aluminiumoxide is zachter. Het ideale evenwicht is tussen hardheid om metaal weg te slijpen en zachtheid om meer oppervlak bloot te leggen.

Om een dubbelzijdige wetsteen te gebruiken, begint u met het weken van de steen met water. Leg vervolgens het mes op de steen met de hiel van het mes in een hoek van 15 tot 20 graden. Sleep het mes over de steen, waarbij u het lemmet in een vaste hoek houdt. Herhaal dit proces aan de andere kant, totdat de rand een merkbare braam heeft. Het gebruik van een wetsteen aan beide kanten van het lemmet maakt het mes scherper en gemakkelijker om mee te werken.
Medium hardheid

Wetstenen met een korrel van ongeveer 800 tot 1000 zijn het meest geschikt voor het slijpen van middelharde messen. Ze zorgen voor een uitstekende scherpte en produceren vlijmscherpe randen, afhankelijk van het model. De grit van een steen moet lager zijn dan 8000, anders zal het mes verbuigen. Middelharde slijpstenen worden ook gebruikt voor het bijslijpen van stompe messen.

Het gebruik van een wetsteen van gemiddelde hardheid op een mes is eenvoudig, maar het proces kan gecompliceerd zijn. De eerste stap is om het mes voor te bereiden op het slijpen. Om dit te doen, moet u het regelmatig slijpen. Een bot mes moet om de paar weken worden geslepen, wat ongeveer 10 slijpbeurten zal vergen. Bovendien moet u de snede van het mes voor het slijpen met een leren strop vastzetten.
Gemakkelijk te slijpen

Hoewel het waar is dat u uw messen af en toe moet slijpen, is het niet nodig om een wetsteen te gebruiken om ze te slijpen. Meestal hoeft u uw messen niet vaker dan twee keer per jaar te slijpen. En zelfs als dat wel het geval is, hoeft u het misschien niet zo vaak te doen als een professional. Als u het echter nodig vindt uw messen vaker dan één keer per jaar te slijpen, kunt u een plaatselijke vakman inhuren om dit voor u te doen.

Als u een wetsteen gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u een mes met een fijne korrel hebt. Het is belangrijk om het gebruik van een grove korrel te vermijden. Een fijnere korrel zorgt ervoor dat het lemmet niet snel bot wordt. Op deze manier kunt u het sneller scherper maken. In de eerste stap moet u het mes op de rechterbenedenhoek van de wetsteen leggen. Zodra het mes op de steen ligt, sleept u het naar u toe. Herhaal dit proces een aantal keer totdat u het gewenste resultaat heeft bereikt.
Bramen op wetsteenmessen

Bij het slijpen van een mes op een wetsteen is het belangrijk om te weten hoe u bramen van de rand verwijdert. Dit is geen moeilijke taak, en u kunt dit doen door het mes simpelweg om te draaien. Zodra u de braam heeft verwijderd, moet u het mes weer omdraaien. Zorg er bij het gebruik van de wetsteen voor dat deze vochtig is. Als de steen droog is, kunnen er zich bramen vormen en wordt het moeilijker om een mes te slijpen.

Wanneer u messen slijpt op een wetsteen, zorg er dan voor dat u de juiste hoek en druk aanhoudt. Als u de wetsteen onder de verkeerde hoek gebruikt, ontstaat er een dunne strook metaal op de rand van het mes, waardoor het mes niet gelijkmatig slijpt. Tenslotte, vermijd het schoonmaken van de wetsteen na het slijpen. Dit zal resulteren in metaalvijlsel dat zich op de steen opbouwt, wat de braam doet toenemen.
Meerdere slijpbeurten nodig om de juiste hoek te krijgen

U moet de hoekgeleider gebruiken bij het slijpen van messen om een consistente hoek van de snede te behouden. De geleider is een klein gereedschap dat onder het lemmet zit en het mes in de juiste hoek houdt als u het over de steen schraapt. Zonder een hoekgeleider moet u de hoek met de hand controleren. De geleider kan u helpen elke keer de juiste hoek te maken. De hoekgeleider kan u ook helpen het ‘mesrandeffect’ te voorkomen en zorgt voor een regelmatige rand.

Om de juiste hoek te krijgen, begint u met het slijpen van het mes met een grove steen. Gebruik zware druk totdat u een opstaande braam voelt. Herhaal dit proces totdat u de juiste hoek heeft bereikt. Dit kan meerdere slijpbeurten vergen. Als u de hoek te moeilijk kunt bereiken, probeer het dan opnieuw met een zwarte viltstift. Dit zou u moeten helpen de juiste hoek te vinden. De juiste hoek moet ongeveer twee of drie graden boven de rand van de rand liggen.