Wijn en Whisky
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het onderhouden van vijverplanten

Een prachtige mooie vijver in de tuin is natuurlijk fantastisch. Er wonen de mooiste vissen en er groeien de mooiste planten met hun bloemen. Zo’n mooie vijver vergt ook onderhoud wat een peulenschil is als dit regelmatig gebeurd en goed bijgehouden wordt. Het onderhoud is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar ook voor de planten. De vijverplanten hebben goed onderhoud en verzorging nodig willen ze goed kunnen groeien en mooi blijven. 

De waterkwaliteit

De waterkwaliteit is belangrijk voor zowel de vissen als de planten. Wanneer de kwaliteit goed is, kunnen de planten goed groeien, maar wanneer is het water voor deze planten dan van goede kwaliteit? Voor vissen is het belangrijk dat er genoeg zuurstof in het water zit, maar voor zuurstofplanten is het juist belangrijk dat er voldoende CO2 in het water zit. Immers ‘ademen’ planten CO2 in en scheiden zuurstof uit en vissen doen dit juist andersom.

De waterhardheid

Met voldoende CO2 voor de planten is de waterkwaliteit nog niet voldoende, want ook de waterhardheid is van belang. Om goed te kunnen groeien, hebben waterplanten juist hard water nodig. Wanneer de waterhardheid afneemt, groeien de planten dus minder goed en neemt juist de kans op draadalg toe. Het is van belang dat de waterhardheid dan weer omhoog gaat, zodat de planten wel de kans krijgen om te groeien en niet afsterven. 

Voeding voor de planten

Zuurstofplanten leven volledig onder water en halen de voeding uit het water. Wanneer het vijverwater voldoende voedingsstoffen bevat, hoeven er geen extra voedingsstoffen voor zuurstofplanten worden toegevoegd aan het water. Er zijn natuurlijk meer waterplanten dan alleen zuurstofplanten. Voor de meeste waterplanten geldt dat ze een zeer voedselrijke bodem nodig hebben. Niet zomaar elke grond is geschikt voor vijverplanten. Er is speciale vijveraarde te koop waar de juiste mineralen in zitten die ervoor zorgen dat de planten goed groeien. Daarnaast zijn de bacteriën voor de vijver ook erg belangrijk. 

Het snoeien van waterplanten

Waterplanten kunnen goed gesnoeid worden. Het is het beste dit in de herfst te doen. In de herfst sterft de plant af en de dode delen kunnen dan eenvoudig afgeknipt worden. Zuurstofplanten kunnen teruggeknipt worden tot een derde van de plant. Wanneer er waterlelies in de vijver groeien, is het verstandig dat, wanneer ze uitgebloeid zijn, de uitgebloeide kop uit de plant te knippen. Alle energie steekt de plant dan in nieuwe bloemen, in plaats van de uitgebloeide bloem te laten afsterven. De plant zelf kan ook gesnoeid worden. Daarbij worden de bladeren afgeknipt, maar moet goed opgelet worden dat de wortels niet beschadigen. 

Bij goed onderhoud blijft de vijver mooi, groeien de planten goed en is het ecologisch systeem van de vijver goed in balans. Op deze manier kan genoten worden van de prachtige vijver in de tuin.