Wijn en Whisky
Image default
Bedrijven

Whisky voor bij de vis

Voor wie van Whisky en vis houdt, is het natuurlijk ideaal om deze twee liefdes met elkaar te combineren. Alleen zijn wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het combineren van whisky en vis. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, vooral ook naar de combinatie met sushi? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

Algemeen

Even een kleine uitleg. In Nederland haalt men de termen Sushi en Sashimi soms door elkaar. Het verschil is dat Sushi met rijst is en Sashimi zonder rijst. De Japanse keuken kenmerkt zich bijzonder pittige sauzen waaronder sojasaus en wasabi. Het is daarbij zeker een uitdaging om bij Japanse visgerechten een juiste whisky te vinden. Traditioneel gezien is het gebruikelijk om sake te drinken bij sushi. Toch kan er met de combinatie van whisky en sushi hele mooi smaaksensaties worden verkregen.

Dalwahinnie en Glenkinchie

Whisky heeft een krachtige en geraffineerde smaak, die met diverse culinaire gerechten goed kan matchen. Zo kan men bijvoorbeeld Whisky’s zoals de Dalwahinnie en de Glenkinchie goed combineren met sushi. Deze whisky’s gaan ook goed samen met bijvoorbeeld gerookte zalm en krab. Meestal zijn de geschikte Dalwahinnie en de Glenkinchie afkomstig uit The Lowlands. Ook zijn er diverse Japanse Whisky’s die je goed met vis kunt combineren.

Yoichi 10 en Yamazaki 10

Heb je een gerecht met ingrediënten zoals wasabi, typische sojasaus en gember en rettich? Dan kan de juiste Whisky voor een spannende smaaksensatie zorgen. Als je de Whisky Yoichi 10 combineert met Sashimi, voelt het als een uitstekende aanvulling. Yoichi 10 is een whisky die rokerig is. Yoichi is wel een whisky die meer geschikt is voor mensen die al bekend zijn met Schotse whisky. Voor beginners is Yamazaki 10 bijvoorbeeld een beter whisky. Deze whisky heeft een meer lichte en fruitige smaak. Dit combineert heel erg goede met mierikswortel en met wasabi.

Andere insteek

Je kunt ook whisky uitzoeken op basis van aanvullende texturen en smaken die passen bij de whisky. Daarbij is de insteek dat Whisky op zich al perfect is. Dat is natuurlijk een minder standaard uitgangspunt. Sake-sommelier Yasu Suzuki geeft aan dat hij dit toegepast heeft bij bijvoorbeeld een geturfde 12-jarige Hakushu met gerookte garnalen. Het geheim zit hem volgens Suzuki erin dat het belangrijk is om rekening te houden met de rokerigheid en de vettigheid van elke whisky. In de Japanse cultuur zeggen ze ook sake en aperitief. Dat is net anders dan ‘eten en wijn’. De sake staat voorop. Zo heeft hij dat ook met whisky benaderd.

Sushi Amsterdam

Yasu Suzuki is sommelier in een restaurant in NYC. Wil je in Nederland genieten van vis en een whisky? Dan kun je wellicht eens sushi in Amsterdam eten. Bij sushi Amsterdam zijn namelijk diverse sushi restaurants die kwalitatief hoogstaande gerechten serveren.

https://restoranto.com/nl/sushi-restaurants-amsterdam/