Laden...

Hoe beïnvloeden wijnvaten de smaak van de wijn?

Inhoudsopgave

Voordat er glazen flessen waren (1600 en eerder), werden de meeste wijnen opgeslagen en verkocht in eiken houten wijnvaten. En hoewel we de noodzaak van vaten om wijn op te slaan en te transporteren zijn ontgroeid, zijn we er nu de smaak van gaan proeven. Wijnvaten zijn een belangrijk onderdeel van de wijnmakerij (en ook whisky!)

Hoe helpen de eiken wijnvaten de wijn?

Eik biedt drie belangrijke bijdragen aan wijn:

–          Het voegt smaakstoffen toe, waaronder aroma’s van vanille, kruidnagel, rook en kokosnoot.

–          Het laat langzaam zuurstof toe – een proces waardoor de wijn zachter en minder samentrekkend smaakt.

–          Het biedt een geschikte omgeving voor het optreden van bepaalde metabolische reacties (met name malolactische fermentatie), waardoor wijnen romiger smaken.

–          Er komt veel meer kijken bij eikenhout dan op het eerste gezicht lijkt, en als je naar verschillende eikenopties kijkt, zal je een heleboel smaakveranderingen vinden.

Grootte is belangrijk: hoe groter het gebruikte vat, hoe minder eikenlactonen en zuurstof er in een wijn terechtkomen.

Welke smaken voegt het toe?

In tegenstelling tot bier laat wijn geen smaak toevoegingen toe (zoals koriander, sinaasappelschil, enz.). Zo is eikenhout de geaccepteerde manier geworden om de smaak van wijn te beïnvloeden. Wanneer ze aan wijn worden toegevoegd, worden eikensmaken gecombineerd met wijn aroma’s om een ​​breed scala aan nieuwe potentiële smaken te creëren.

Dit zijn de smaken die uit eiken wijnvaten kunnen komen:

–          gedroogd fruit, gebrande amandel, gebrande suiker

–          houtachtig, dille en kokosnoten

–          kruidnagel en rookkarakter

–          vanille

–          Guaiacol (een organische aromatische verbinding die verkregen wordt uit het hars van bomen)

Andere houtsoorten die worden gebruikt om wijn te rijpen

Naast Eik wordt wijn ook in andere houtsoorten gerijpt, met wisselend succes. Maar er zijn dus ook verschillende soorten gevonden die goed werken voor het verouderen van wijn:

 

–          Kastanje Castanea sativa Biedt meer zuurstofopname, meer guaiacol en vanille

–          Acacia Robinia pseudoacacia Mogelijk verhoogde zuurstofopname en geen eiken lacton

–          Iberische eik Quercus pyrenaica Biedt meer zuurstofopname en verhoogde vanilletonen

–          Engelse eik Quercus robur Vergelijkbaar met Quercus petrea

Tags:

Hier zijn enkele gerelateerde berichten

Inleiding   De zoektocht naar duurzame en efficiënte brandstoffen heeft geleid tot de populariteit van

...

Staat u op het punt te investeren in kantoor-, winkel-, showroom-, horeca- of werkplaatsverlichting? Er

...

Een typisch huis werkt op elektriciteit. Je gebruikt apparaten die een stroombron nodig hebben. Voor

...

Voor wie van Whisky en vis houdt, is het natuurlijk ideaal om deze twee liefdes

...

Veiligheid is essentieel op het werk. Veiligheid op kantoor zorgt ervoor dat je niet gestoord

...

Woon je in Oss en heb je iemand nodig die klussen op het gebied van

...

Bestel een wijnvat om deze op een decoratieve manier te hergebruiken. Ook kan een wijnvat

...

Bestel een wijnvat om deze op een decoratieve manier te hergebruiken. Ook kan een wijnvat

...

Iedereen die in Italië is geweest die kent het wel. Mensen aan lange tafels die

...

Geef aan dat het bijhouden van uren noodzakelijk is Het is zeer belangrijk dat er

...

Als er iets is wat de sfeer in een kamer kan vergroten, dan is het

...

Evenementenbeveiliging is een belangrijk onderdeel bij het organiseren van een evenement. Het managen van een

...

De verstelbare Herman Miller bureaustoel is perfect voor iedereen die vele uren per dag zittend

...