Laden...

En vessie: koken in een blaas

Inhoudsopgave

Onlangs kwam ik een indrukwekkende klassieke kooktechniek tegen, die je thuis kunt uitvoeren en waarmee je indruk zult maken op je gasten. Je hebt alleen de juiste ingrediënten nodig en wat aanwijzingen, zodat je –terecht- als een echte chef-kok herkent wordt. Waarschuwing: bevat Franse taal en haute cuisine die ontzag en verbazing kunnen uitlokken!

En vessie

En vessie verwijst naar een kookmethode waarbij vlees of een ander gerecht in een blaas wordt gekookt. De bekendste is wel de Bresse-kip: Poularde de Bresse en vessie. Het voordeel van de methode is dat het vlees niet in contact komt met het kookvocht en dat de sappen van de kip in het vlees behouden blijven. De beroemde Franse chef-kok Paul Bocuse was 40 jaar lang houder van 3 Michelin-sterren, en dit was één van zijn beroemdste uitvindingen. Je kunt nog steeds genieten van deze beroemdste kip in zijn Collonges-au-Mont-d’Or in de buurt van Lyon voor € 500 voor twee smulpapen, maar als je geen tijd hebt … waarom maak je het niet zelf thuis??? Je hebt alleen een grote runderblaas nodig zodat je de grootste kippen kunt bereiden- of waarom probeer je niet een hele kalkoen met de kerst? Ik kocht een XXL maat bij startercultures.eu, de grootste Europese webwinkel voor hobbymatige worst en charcuteriemakers en fermentatie liefhebbers.

Recept

Ik zal je een eenvoudig en heerlijk recept geven.

  1. Vul een kip met bijvoorbeeld foie gras of truffels; snij ze in fijne stukjes en schuif er 2 onder de vleugels en 2 onder de poten.

  2. Laat de blaas goed weken.

  3. Nadat je de blaas binnenstebuiten hebt gekeerd, sluit je de kip in de blaas en pocheer je hem gedurende 60 minuten in hete kippenbouillon.

  4. Giet er af en toe wat hete bouillon overheen. Het is een kleine moeite, en zal uw gehele gerecht een hele andere smaak geven.

  5. Serveer met groenten als wortels, selderij, rapen, peultjes en sperziebonen. En natuurlijk, gebruik veel van de heerlijke Fleurette saus- maar dat is een ander recept!!!

Bon appétit!

 

Tags:

Hier zijn enkele gerelateerde berichten

De maandagavond wordt vaak overgeslagen als eetmoment buitenshuis, terwijl het juist de perfecte gelegenheid biedt

...

Ambachtelijke vleeswaren kopen is niet alleen een traktatie voor jezelf, maar ook voor anderen. Wanneer

...

Een avondje uit met z’n tweeën vraagt om een bijzondere plek. Midden in Breda ligt

...

Wijn is niet zomaar een drank; het is een beleving die past bij verschillende momenten

...

Cattier champagne staat wereldwijd bekend om zijn luxe, kwaliteit en verfijning. Het champagnehuis heeft niet

...

Een rondvaart door de iconische grachten van Amsterdam is op zichzelf al een bijzondere ervaring,

...

Baileys Irish Cream is een geliefde likeur die bekend staat om zijn romige en rijke

...

Het organiseren van een BBQ kan een leuke en gezellige activiteit zijn, maar het vergt

...

Een BBQ organiseren is een leuke manier om samen te komen met vrienden en familie

...

Kies de juiste dag om te barbecueën vermijd dagen waarop het te warm of te

...

Wil je iets bijzonders op jouw evenement? Lees dan verder over cocktails op locatie met

...

Als je uit eten gaat, zijn er oneindig veel mogelijkheden voor de perfecte combinatie van

...

Het weekend is voor veel mensen het favoriete deel van de week. Niet dat ze

...

Of je nu kookt, bakt of pureert, deze gids helpt je verder! Heb je je

...

Koffie drinken met drankjes Koffie is een heerlijke warme drank waar de meeste mensen wel

...

Zowel THC als CBD zijn cannabinoïden. Dit zijn stoffen die aanwezig zijn in de sativa

...

Hoe weet je of wijn nog drinkbaar is? Je hebt het vast al wel eens

...

Drink jij je whisky altijd puur? Daar is niets mis mee. Alleen, je mist wel

...