Laden...

Soorten aardappelen en wanneer ze te gebruiken?

Inhoudsopgave

Of je nu kookt, bakt of pureert, deze gids helpt je verder!

Heb je je ooit in de supermarkt afgevraagd welke aardappel je moet kiezen? Met zoveel beschikbare variëteiten, is het moeilijk om te weten welke het beste bij uw gerecht past, dus hier is een gids voor de verschillende soorten nieuwe oogst aardappelen en waar ze het meest geschikt voor zijn, zodat u nooit meer vast komt te zitten!

Aardappelen worden onderverdeeld in 3 basissoorten: bloemig, vastkokend en universeel.

Meelachtig:

Kruimige aardappelen bevatten veel zetmeel, weinig vocht en hebben een bloemige textuur met romig wit vruchtvlees. Kruimige aardappelen geven een melkachtige, zetmeelachtige vloeistof af als ze worden geprikt of gesneden. Ze zijn ook vaak lang en hebben een grovere schil.

Rassen:

  • Koning Edward
  • roodbruin
  • Zoete aardappelen

Wanneer te gebruiken:

Zetmeelrijke aardappelen zijn luchtig en absorberend, waardoor ze geweldig zijn om te bakken en te braden, dus gebruik ze om knapperige aardappelen, hete frites, partjes, aardappelpuree of hash browns te maken. Ze kunnen ook worden gepureerd, maar zijn vatbaar voor stugheid als ze overwerkt worden.

Wanneer te vermijden:

Vanwege hun hoge zetmeelgehalte blijven zetmeelrijke aardappelen niet goed bij elkaar als ze worden gekookt, dus vermijd ze te gebruiken in gerechten die moeten worden gekookt, geroosterd of gesneden, zoals stoofschotels, aardappelpuree, gratins of aardappelsalades.

Wasachtig:

Vastkokende aardappelen hebben minder zetmeel dan zetmeelrijke aardappelen en bevatten meer vocht en suiker. Ze zijn vaak kleiner met een wasachtige buitenhuid en een romig, stevig en vochtig vruchtvlees.

Rassen:

  • Nederlandse room
  • Kipfler
  • Nadine
  • Nicolaas
  • beschermheer
  • Roze oog (zuidelijk goud)
  • Roze dennenappel
  • Paars Congo

Wanneer te gebruiken:

Vastkokende aardappelen behouden hun vorm goed na het koken, dus ze zijn geweldig om te koken, braden of in plakjes te snijden. Gebruik ze om stoofschotels, soepen of aardappelsalades te koken.

Wanneer te vermijden:

Vastkokende aardappelen zijn niet goed om te pureren, omdat ze hun vorm behouden en een dikke puree produceren. Ze worden ook vermeden voor bakken en frituren.

Universeel:

Aardappelen voor alle doeleinden hebben een gemiddeld zetmeelgehalte dat ergens tussen zetmeelrijke en vastkokende aardappelen in valt. Ze hebben meer vocht dan zetmeelrijke aardappelen en houden samen in kokend water.

Rassen:

  • Coliban
  • Desiree
  • Gouden Verrukking
  • Otway Red
  • Pontiac
  • Rode Boef
  • Koningsblauw
  • Sebago
  • Spunta
  • Toolangi Verrukking
  • (‘Nieuwe aardappelen)
  • Yukon goud

Wanneer te gebruiken:

Aardappelen voor alle doeleinden zijn bijzonder nuttig om te braden, bakken, stoven en zijn goed in soepen of gratins zoals Aardappel Dauphinoise.

Wanneer te vermijden:

Ze kunnen worden gebakken, gepureerd of gefrituurd als een zetmeelrijke aardappel, maar zullen niet dezelfde luchtige textuur produceren. Je kunt multifunctionele aardappelen voor bijna alles gebruiken, maar als je een specifiek gerecht in gedachten hebt dat zich leent voor een zetmeelrijke of vastkokende aardappel, kies dan in plaats daarvan voor die soorten.

Let op: Deze aardappelrassen koop je bij Aardappelshop.

Tags:

Hier zijn enkele gerelateerde berichten

Een avondje uit met z’n tweeën vraagt om een bijzondere plek. Midden in Breda ligt

...

Wijn is niet zomaar een drank; het is een beleving die past bij verschillende momenten

...

Cattier champagne staat wereldwijd bekend om zijn luxe, kwaliteit en verfijning. Het champagnehuis heeft niet

...

Een rondvaart door de iconische grachten van Amsterdam is op zichzelf al een bijzondere ervaring,

...

Baileys Irish Cream is een geliefde likeur die bekend staat om zijn romige en rijke

...

Het organiseren van een BBQ kan een leuke en gezellige activiteit zijn, maar het vergt

...

Een BBQ organiseren is een leuke manier om samen te komen met vrienden en familie

...

Kies de juiste dag om te barbecueën vermijd dagen waarop het te warm of te

...

Wil je iets bijzonders op jouw evenement? Lees dan verder over cocktails op locatie met

...

Als je uit eten gaat, zijn er oneindig veel mogelijkheden voor de perfecte combinatie van

...

Het weekend is voor veel mensen het favoriete deel van de week. Niet dat ze

...

Onlangs kwam ik een indrukwekkende klassieke kooktechniek tegen, die je thuis kunt uitvoeren en waarmee

...

Koffie drinken met drankjes Koffie is een heerlijke warme drank waar de meeste mensen wel

...

Zowel THC als CBD zijn cannabinoïden. Dit zijn stoffen die aanwezig zijn in de sativa

...

Hoe weet je of wijn nog drinkbaar is? Je hebt het vast al wel eens

...

Drink jij je whisky altijd puur? Daar is niets mis mee. Alleen, je mist wel

...

Het is geen geheim dat veel thuisbrouwers gepassioneerd zijn over de kwaliteit van hun bier.

...

Wat leuks plannen? Doe een High Wine!  Wil je binnenkort wat leuks plannen samen met

...