Wijn en Whisky
Image default
Wijn

Vergeet deze 4 tips niet wanneer je rode wijn koopt!

Proosten doen we met meer dan alleen champagne of witte wijn. Rode wijn hoort thuis op het menu wanneer je een lekker glas inschenkt. Natuurlijk kijken liefhebbers uit naar het moment dat de fles open gaat. Tegelijkertijd blijkt het een kunst om de beste wijnsoort op de kop te tikken. Gelukkig helpen de volgende adviezen je op weg.

Uit de buurt

Eens in de zoveel tijd lonkt het ogenblik dat de drank op tafel mag. Toch hoef je geen fijnproever te zijn voor het selecteren van een kandidaat. De zoektocht naar een wijnsoort begint bijvoorbeeld met het kijken naar de regio. Frankrijk staat traditiegetrouw bekend als een groot leverancier van de versnapering. In het aanbod vind je ook alternatieven voor wie de alcohol liever overslaat. De wijnstreek Bourgogne gooit hoge ogen als het aankomt op het produceren van de drank. Toeristen over de hele wereld strijken in de regio neer voor een unieke ervaring. Buiten de Franse grenzen stel je ook kansen vast op het gebied van roodkleurige wijn. Duitsland komt verrassend uit de hoek met een terrein zoals Rheinhessen. 

Het soort druif

Iedere rode wijnsoort onderscheidt zich op een eigen manier van andere varianten. De druif vormt de basis van de drank waar vele Nederlanders naar uitkijken. Onder de Italiaanse zon volgroeien de druiven tot ze rijp blijken voor het gistproces. Bij een visite aan Italië verdient de omgeving zeker de aandacht. De uitgestrekte landerijen in de streek Veneto zorgen dat de flessen zich vullen. De wijnsoort dankt het rode uiterlijk aan de kleurstoffen in de schil van de vrucht. Druiven zoals de Pinot Noir, Merlot of Syrah komen vaak voor in de regionen. De kleurtint van de drank geeft prijs welke variant in de versnapering zit verwerkt. Syrah kenmerkt zich bijvoorbeeld door de paarsrode tint, terwijl Pinot zich laat omschrijven als lichtrood.

Jaar van afkomst

In gesprekken over wijnsoorten speelt het jaartal vaak een rol. Een kenner weet in welke periode de meest smaakvolle oogst resultaat bracht. Behalve het in de gaten houden van de druif telt het bouwjaar absoluut mee. Het kost weinig moeite om te achterhalen of je een gouden greep in handen neemt. Meestal deelt de leverancier hoeveel jaar geleden de rode wijnsoort tot stand kwam. Met de kennis op zak kijk je na hoe de productie in het jaar uitpakte. De manier van bewaren zegt veel over in welke staat de drank in de tussentijd blijft.

Voor elk budget

Meestal geldt dat oudere wijn meer tijd krijgt om kwaliteit te halen. Bij wijnsoorten met een hoger prijskaartje duurt het meestal langer voor ze rijpen. Het is verstandig als je naar de kosten kijkt voordat de keuze valt. Een waardevolle wijn hoort voor iedereen bereikbaar te zijn.

https://bergovino.nl