Wijn en Whisky
Image default
Bedrijven

Lange tafels en parels van wijnen uit Italië

Iedereen die in Italië is geweest die kent het wel. Mensen aan lange tafels die genieten van de zon, de wijn en allemaal heerlijke hapjes en gerechten. Ik kwam er zelf achter dat ik toch misschien meer van de Italiaanse- dan van de Nederlandse cultuur houdt. Wat een mooie gerechten en wijnen hebben ze in Italië.  De ene wijn is nog mooier dan de andere wijn. In ieder gebied verbouwen ze wijn of je nu in het noorden (Veneto) bent of in het uiterste zuiden (Puglia) in de hak van Italië waar ze de wel bekende Primitivo wijn maken. Wijnland Italië staat op nummer drie qua aantal hectaren aan wijngaarden, maar staan op nummer één in wat ze produceren. In ieder gebied verbouwen ze wijn.

Sinds ik verliefd ben geworden op dit wijnland, heb ik veel producten uit Italië die ik verkoop in de winkel. Van mooie verschillende pesto’s waaronder truffel met artisjok, rose harissa of een ‘gewone’ groene pesto tot aan prachtige wijnen waaronder Sangiovese of Negroamaro.

Ik ben zelf meer een liefhebber voor de wat robuustere wijnen zoals de Paradiso 1954 Primitivo. Deze wijn is afkomstig van verschillende wijngaarden in Apulië. De bodem bestaat vooral uit kalk en klei. Na het oogsten van de druiven worden deze vergist en ontsteelt in roestvrijstalen tanks. Deze wijn wordt dan twee maanden in de roestvrijstalen tanks bewaard waarna ze na deze twee maanden verder rijpen in een houten vat gedurende 12 maanden.

Als ik trek heb in een mooie witte wijn gemaakt van de druiven Fiano en bianco d’Alessano uit Italië dan kan je mij best wakker maken voor de Jorche Fiano e bianco d’Alessano del Salento. Goede geïntegreerde houttonen vanuit het wijnvat waar deze bijzondere wijn korte tijd op rijpt. Vatrijping geeft een wijn meer body, houtsmaak en vanille. Deze wijn past trouwens fantastisch bij vis- of lichte pastagerechten. Bij iedere hap die ik neem van mijn diner en elke slok die ik drink lijkt deze wijn wel op een kameleon en blijft hij zich aanpassen aan de smaken van het eten.

Nog nooit zoiets bijzonders meegemaakt, wat een wijn. Deze witte en rode wijn misstaan zeker niet in je klimaatkoelkast en kan je van genieten op ieder moment. In mijn ontdekkingsreis naar de ideale wijnen van Italië mogen uiteraard de wijnen van Cantina Riondo (Casalforte) niet ontbreken. Onze eigen import aan wijnen uit Italië met een uitstekende prijs kwaliteitsverhouding.